Zabaione recept

zabaione recept

A zabaione vagy zabaglion egy olasz desszert, aminek a lelke a tojássárgája és az édes bor. Remek módszer a maradék tojássárgák felhasználásához.

Bár leginkább olasz desszertkén ismerik, a franciáknál is készítik, ők sabayonnak hívják.

A 60-as években az USA-ban is nagyon népszerűvé vált, általában gyümölcsökkel és pezsgős pohárban szervírozták.

De népszerű még Argentínában, Uruguayban, Columbiában és Venezuelában is.

Olaszországban sokak számára nincs karácsony zabaione nélkül, és általában keksszel vagy babapiskótával kínálják. Eredetileg Marsala borral készítik, ennek hiányában készülhet konyakkal vagy Tokaji aszúval is.

Zabaione hozzávalók:

  • 8 db tojássárgája
  • 8 evőkanál cukor
  • 3 dl Marsala bor

Zabaione recept:

1 Ha készítettél már madártejet, akkor a zabaione készítés lesz bonyolult a számodra. Szükség lesz egy lábosra, amiben vizet tudsz forralni, és aminek a tetejére rá tudsz rakni egy keverőtálat úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Tedd fel forrni a vizet a lábosban.

2. A keverőtálban egy habverővel keverd simára a tojássárgákat a cukorral.

3. Fokozatosan keverd hozzá a bort is.

4. Tedd a keverőtálat a vízgőz fölé, úgy hogy a lábos alatt alacsony legyen a hőfok, és ne lobogva forrjon, csak finoman jöjjön a gőz.

5. Habverővel folyamatosan keverd a zabaionet a gőz fölött kb. 6-7 percig, míg kicsit habos, krémes állagú nem lesz.

6. Adagold a zabaionet kis tálkákba, kínálhatsz mellé gyümölcsöket vagy kekszet, amit a zabaioneba mártogatva szoktak fogyasztani.

Összegzés
recipe image
Recept
Zabaione recept
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő