A kókuszcsók egy kedvelt aprósütemény, amivel a maradék tojásfehérjéket is felhasználhatjuk, és még sokáig is eláll.
Kókuszcsók hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 175 g cukor
- 100 g méz
- 200 g kókuszreszelék
Opcionális:
- 150 g étcsokoládé
Házi kókuszcsók készítése:
1 Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
2. A kókuszcsókot gőz fölött kell elkészíteni. Egy akkora fazékra lesz szükség, amire rá tudsz tenni egy keverőtálat. Önts vizet a fazékba, és forrald fel. Annyi víz legyen a fazékban, hogy a keverőtál alja ne érjen bele. Ha felforrt a víz, vedd alacsonyabbra a hőfokot, nem kell lobogva forrnia.
3. Tedd a tojásfehérjéket a keverőtálba, add hozzá a cukrot és a mézet, és egy habverővel folyamatosan kevergetve gőzöld. Nem kell habbá verni, csak kevergetni.
4. Kb. 45-50 fokra kell felmelegíteni, akkor jó, ha beleteszed az ujjadat, akkor nem csak meleg, hanem kicsit csípi.
5. Vedd le a keverőtálat gőzről, és keverd a tojásos masszához a kókuszreszeléket.
6. Készíts elő egy sütőpapírral bélelt tepsit és egy habzsákot.
7. Tedd a kókuszos masszát a habzsákba, és nyomj kis kókuszcsókokat a tepsire. Itt viszonylag gyorsan kell dolgozni, ha túl sokáig pihenteted a kókuszos masszát, akkor nagyon megköthet, és úgy már nehéz vele dolgozni.
8. Tedd a kókuszcsókokat a 170 fokra előmelegített sütőbe, és légkeverésen süsd 10-12 percig. Mivel minden sütő más, ezért figyelni kell rá, akkor jó, ha a széle kicsit megbarnul.
9. Vedd ki a sütőből a megsült kókuszcsókot, és hagyd kihűlni.
Tippek a házi kókuszcsókhoz:
1 Magában is finom, de olvasztott csokoládéba is lehet mártani a talpát, úgy még izgalmasabb lesz.
2. A kókuszcsókot meg is töltheted, akkor laposabb csókokat készíts, és kettőt összeragaszthatsz csokikrémmel, nutellával.
3. A kókuszcsók készítéséhez csillagformájú nyomózsákot javasolt használni, mert akkor a szélek meg tudnak barnulni, a belseje meg puha marad.
Próbáld ki a macaron vagy kókuszkocka recepteket is!