A püspökkenyér egy kedvelt ünnepi sütemény, karácsonykor és húsvétkor is találkozhatunk vele. A legjobb benne pedig az, hogy egy finom recept a maradék tojásfehérje felhasználásához.
Hozzávalók:
- 6 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- 5 dkg aszalt gyümölcs (szilva, barack, vörösáfonya stb.)
- 5 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
- 15 dkg dió, mandula, mogyoró vegyesen
- 5 dkg étcsokoládé
- csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
Püspökkenyér tojásfehérjéből elkészítése:
1 Szitáld át a lisztet és a porcukrot külön-külön.
2. Egy éles késsel vágd fel durvára az aszalt gyümölcsöt, csokoládét, diót, mandulát, mogyorót.
3. Keverd össze a liszttel a feldarabolt aszalt gyümölcsöket, magvakat és csokit.
4. Adj egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és egy robotgéppel kezdjél habot verni belőle.
5. Ha kezd összeállni a tojásfehérje hab, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot készíts belőle kemény habot.
6. Ha kész a tojáshab, akkor vegyél elő egy spatulát vagy fakanalat, és kisebb adagokban forgasd a habba a lisztes magokat, gyümölcsöket.
7. Vajazz és lisztezz ki egy 27 x 13 cm-es püspökkenyér formát, vagy béleld ki sütőpapírral.
8. Öntsd a püspökkenyér tésztáját a püspökkenyér formába és egyengesd el.
9. Tedd a püspökkenyeret 155 fokra előmelegített sütőbe és süsd 45-50 percig, tűpróbával ellenőrizd.
10. Ha megsült, vedd ki a sütőből és hűtsd ki.
11. A püspökkenyér tetejét megszórhatod porcukorral vagy bevonhatod olvasztott csokival is.
További karácsonyi süteményeket találsz a linkre kattintva!