Hagyományos borleves fehérborból egy igazán különleges, ünnepi étel, aminek az ízéről a bor, a leves selymes állagáért meg a tojás gondoskodik. Sok családban indul ezzel a karácsonyi levessel az ünnepi vacsora.
Hozzávalók:
- 1 üveg száraz fehérbor
- 6 db tojássárgája
- 2 dl tejszín (30 %-os)
- 10 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál keményítő
- 2 rúd fahéj
- 5 db szegfűszeg
- 1 db citrom
- 1 db narancs
Hagyományos borleves fehérborból elkészítése:
1 A citromot és narancsot mosd meg jó alaposan, és vékonyan hámozd le a héjukat.
2. Facsard ki a narancs levét, tedd egy főzőedénybe a citrushéjakkal együtt.
3. Öntsd hozzá a fehérbort, a fűszereket, a cukrokat és forrald fel.
4. 4-5 perc főzés után vedd vissza a hőfokot közepesre.
5. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű tejszínnel és keményítővel.
6. Merj egy fél merőkanálnyi meleg levest a tojásságás keverékhez és keverd össze. Megint merj a levesből a tojásos keverékhez, keverd simára, és öntsd a levesbe.
7. Közepes lángon főzd tovább a borlevest folyamatosan kevergetve. Ha túl magas hőfokon főzöd, akkor a tojás kicsapódhat és rántotta lesz belőle.
8. Ha kezd kicsit besűrűsödni, akkor kész, azt vedd számításba, hogy ha kihűl még sűrűbb lesz, mint forrón.
9. Szűrd át a borlevest és hűtsd ki.
Borleves betétek:
A borleveshez többféle betétet is lehet készíteni.
A legegyszerűbb egy kevés mazsolával megszórni.
Szintén az egyszerűbb verzió, ha tejszínhabbbal a tetején tálalod.
Másik kedvelt levesbetét a borleveshez a habgaluska. Ami azért is adja magát, mert a borleves készítéséhez csak a tojások sárgáját kell felhasználni, habgaluska készítéssel meg a fehérjéket is fel lehet használni.