Hagyományos borleves fehérborból

hagyományos borleves fehérborból

Hagyományos borleves fehérborból egy igazán különleges, ünnepi étel, aminek az ízéről a bor, a leves selymes állagáért meg a tojás gondoskodik. Sok családban indul ezzel a karácsonyi levessel az ünnepi vacsora.

Hozzávalók:

  • 1 üveg száraz fehérbor
  • 6 db tojássárgája
  • 2 dl tejszín (30 %-os)
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 2 rúd fahéj
  • 5 db szegfűszeg
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs

Hagyományos borleves fehérborból elkészítése:

1 A citromot és narancsot mosd meg jó alaposan, és vékonyan hámozd le a héjukat.

2. Facsard ki a narancs levét, tedd egy főzőedénybe a citrushéjakkal együtt.

3. Öntsd hozzá a fehérbort, a fűszereket, a cukrokat és forrald fel.

4. 4-5 perc főzés után vedd vissza a hőfokot közepesre.

5. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű tejszínnel és keményítővel.

6. Merj egy fél merőkanálnyi meleg levest a tojásságás keverékhez és keverd össze. Megint merj a levesből a tojásos keverékhez, keverd simára, és öntsd a levesbe.

7. Közepes lángon főzd tovább a borlevest folyamatosan kevergetve. Ha túl magas hőfokon főzöd, akkor a tojás kicsapódhat és rántotta lesz belőle.

8. Ha kezd kicsit besűrűsödni, akkor kész, azt vedd számításba, hogy ha kihűl még sűrűbb lesz, mint forrón.

9. Szűrd át a borlevest és hűtsd ki.

Borleves betétek:

A borleveshez többféle betétet is lehet készíteni.

A legegyszerűbb egy kevés mazsolával megszórni.

Szintén az egyszerűbb verzió, ha tejszínhabbbal a tetején tálalod.

Másik kedvelt levesbetét a borleveshez a habgaluska. Ami azért is adja magát, mert a borleves készítéséhez csak a tojások sárgáját kell felhasználni, habgaluska készítéssel meg a fehérjéket is fel lehet használni.

Összegzés
recipe image
Recept
Hagyományos borleves fehérborból
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő