Püspökkenyér tojásfehérjéből

püspökkenyér tojásfehérjéből

A püspökkenyér egy kedvelt ünnepi sütemény, karácsonykor és húsvétkor is találkozhatunk vele. A legjobb benne pedig az, hogy egy finom recept a maradék tojásfehérje felhasználásához.

Hozzávalók:

  • 6 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg aszalt gyümölcs (szilva, barack, vörösáfonya stb.)
  • 5 dkg kandírozott narancs- és citromhéj
  • 15 dkg dió, mandula, mogyoró vegyesen
  • 5 dkg étcsokoládé
  • csipet só
  • vaj a forma kikenéséhez

Püspökkenyér tojásfehérjéből elkészítése:

1 Szitáld át a lisztet és a porcukrot külön-külön.

2. Egy éles késsel vágd fel durvára az aszalt gyümölcsöt, csokoládét, diót, mandulát, mogyorót.

3. Keverd össze a liszttel a feldarabolt aszalt gyümölcsöket, magvakat és csokit.

4. Adj egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és egy robotgéppel kezdjél habot verni belőle.

5. Ha kezd összeállni a tojásfehérje hab, fokozatosan adagolva hozzá a porcukrot készíts belőle kemény habot.

6. Ha kész a tojáshab, akkor vegyél elő egy spatulát vagy fakanalat, és kisebb adagokban forgasd a habba a lisztes magokat, gyümölcsöket.

7. Vajazz és lisztezz ki egy 27 x 13 cm-es püspökkenyér formát, vagy béleld ki sütőpapírral.

8. Öntsd a püspökkenyér tésztáját a püspökkenyér formába és egyengesd el.

9. Tedd a püspökkenyeret 155 fokra előmelegített sütőbe és süsd 45-50 percig, tűpróbával ellenőrizd.

10. Ha megsült, vedd ki a sütőből és hűtsd ki.

11. A püspökkenyér tetejét megszórhatod porcukorral vagy bevonhatod olvasztott csokival is.

További karácsonyi süteményeket találsz a linkre kattintva!

Összegzés
recipe image
Recept
Püspökkenyér tojásfehérjéből
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő