Eredeti creme brulee recept

eredeti creme brulee recept

Eredeti creme brulee recept, így készítik a franciák a klasszikus desszertjüket, aminek az egyik fő alapanyaga a tojás.

Mi az a creme brulee?

A Crème brûlée, ejtsd krém brülé, egy francia desszert, hagyományosan vanília ízesítésű pudingréteg aminek a tetejére karamellizált cukorréteg kerül. A Crème brûlée kifejezés maga francia nyelvből származik, és „égetett krém”-et jelent.  Ez a desszert nagyon népszerű és finom, és gyakran a kifinomult éttermek étlapján vagy a speciális alkalmakra szánt menükön szerepel.

Eredetileg vaníliával készítik, de ahogy az a népszerű desszerteknél lenni szokott, rengeteg változatát készítik már, van például csokoládés vagy kacsamájas cremee brulee is.

Ehhez a desszerthez csak a tojások sárgáját kell felhasználni, így jó recept a maradék tojássárgák felhasználásához.

Az elkészítése viszonylag időígényes, bár érdemi munka kevés van vele, de sok időt kell töltenie a sütőben és utána ki kell hűteni. Érdemes előző nap elkészíteni, igazából ez az előnye is, mert előre el lehet készíteni, ha mondjuk vacsoravendégeket vársz, akkor a vacsora napján a desszerttel már nem kell foglalkozni, tálaláskor csak elő kell venni a hűtőből, elkészíteni a karamell réteget, és már kész is látványos, ünnepi desszert.

A creme bruleet nem csak tálkából lehet fogyasztani, gyakran süteményekhez is felhasználják, ezzel a krémmel töltik meg.

A creme brulee készítéséhez szükséges lesz kis porcelán tálakra, amikben elkészíthetjük. A lapos, creme brulee tálak a legideálisabbak, mert úgy a legfinomabb, ha a krém elterül, és minél nagyobb felületét borítja karamell, így adja ki legjobban az ízeket. És a cukor karamellizálásához meg szakácsfáklya szükséges, ennek hiányában a sütő grill fokozatával is lehet próbálkozni, de úgy nem annyira egyenletes lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 5 db tojássárgája
  • 5 dl tejszín (30 %)
  • 6 dkg cukor
  • 1 vanília rúd

Tetejére:

  • 6 evőkanál cukor

Eredeti creme brulee recept:

1 Melegítsd elő a sütőt 120 fokra.

2. Tedd egy lábosba a tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magjait és melegítsd fel.

3. Tedd a tojások sárgáját egy nagy keverőtálba, és habverővel keverd hozzá a cukrot. Fontos, hogy itt nem kell fehéredésig keverni, mint a piskótánál. Nem szabad, hogy buborékok keletkezzenek, mert az nem tesz jót a krémnek.

4. Keverd a tojásokhoz a felmelegített tejszínt folyamatosan kevergetve. Arra figyelj, hogy a tejszín ne legyen túl forró, mert akkor a tojássárgája kicsapódhat.

5. Tedd egy tepsire a 6 db porcelán tálkát, és egy merőkanál segítségével merd bele a creme brulee masszáját.

6. A szakácsfáklyával égesd meg kicsit a tetejüket.

7. Majd tedd a 120 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 25 percig. A sütési idő függ a tála méretétől, ha nagyobb mennyiséget készítesz, vagy kisebb a tál és magasabb rétegben van benne a krém, akkor több időre lehet szükség. Magyarországon sokan gőzben sütik a creme bruleet, azaz a sütőbe raknak még vizet is. Utánanéztem, és úgy találtam, hogy a franciák nem gőzben készítik, csak simán berakják a sütőbe az eredeti creme bruleet.

8. Vedd ki a sütőből a krémeket, ekkor még nem lesz teljesen szilárd, de ahogy hűl, még sűrűsödni fog. Hűtsd ki szobahőmérsékletűre, majd tedd be a hűtőbe.

9. Tálaláskor vedd elő a hűtőből a creme bruleeket, szórd meg a tetejüket kristálycukorral vagy barnacukorral, és egy szakácsfáklya segítségével karamellizáld a tetejüket. Ha a vendégek előtt csinálod, igazán különleges élmény lesz. És már kész is az eredeti creme brulee.

Összegzés
recipe image
Recept
Eredeti creme brulee
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)