Eredeti creme brulee recept, így készítik a franciák a klasszikus desszertjüket, aminek az egyik fő alapanyaga a tojás.
Mi az a creme brulee?
A Crème brûlée, ejtsd krém brülé, egy francia desszert, hagyományosan vanília ízesítésű pudingréteg aminek a tetejére karamellizált cukorréteg kerül. A Crème brûlée kifejezés maga francia nyelvből származik, és „égetett krém”-et jelent. Ez a desszert nagyon népszerű és finom, és gyakran a kifinomult éttermek étlapján vagy a speciális alkalmakra szánt menükön szerepel.
Eredetileg vaníliával készítik, de ahogy az a népszerű desszerteknél lenni szokott, rengeteg változatát készítik már, van például csokoládés vagy kacsamájas cremee brulee is.
Ehhez a desszerthez csak a tojások sárgáját kell felhasználni, így jó recept a maradék tojássárgák felhasználásához.
Az elkészítése viszonylag időígényes, bár érdemi munka kevés van vele, de sok időt kell töltenie a sütőben és utána ki kell hűteni. Érdemes előző nap elkészíteni, igazából ez az előnye is, mert előre el lehet készíteni, ha mondjuk vacsoravendégeket vársz, akkor a vacsora napján a desszerttel már nem kell foglalkozni, tálaláskor csak elő kell venni a hűtőből, elkészíteni a karamell réteget, és már kész is látványos, ünnepi desszert.
A creme bruleet nem csak tálkából lehet fogyasztani, gyakran süteményekhez is felhasználják, ezzel a krémmel töltik meg.
A creme brulee készítéséhez szükséges lesz kis porcelán tálakra, amikben elkészíthetjük. A lapos, creme brulee tálak a legideálisabbak, mert úgy a legfinomabb, ha a krém elterül, és minél nagyobb felületét borítja karamell, így adja ki legjobban az ízeket. És a cukor karamellizálásához meg szakácsfáklya szükséges, ennek hiányában a sütő grill fokozatával is lehet próbálkozni, de úgy nem annyira egyenletes lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
- 5 db tojássárgája
- 5 dl tejszín (30 %)
- 6 dkg cukor
- 1 vanília rúd
Tetejére:
- 6 evőkanál cukor
Eredeti creme brulee recept:
1 Melegítsd elő a sütőt 120 fokra.
2. Tedd egy lábosba a tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magjait és melegítsd fel.
3. Tedd a tojások sárgáját egy nagy keverőtálba, és habverővel keverd hozzá a cukrot. Fontos, hogy itt nem kell fehéredésig keverni, mint a piskótánál. Nem szabad, hogy buborékok keletkezzenek, mert az nem tesz jót a krémnek.
4. Keverd a tojásokhoz a felmelegített tejszínt folyamatosan kevergetve. Arra figyelj, hogy a tejszín ne legyen túl forró, mert akkor a tojássárgája kicsapódhat.
5. Tedd egy tepsire a 6 db porcelán tálkát, és egy merőkanál segítségével merd bele a creme brulee masszáját.
6. A szakácsfáklyával égesd meg kicsit a tetejüket.
7. Majd tedd a 120 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 25 percig. A sütési idő függ a tála méretétől, ha nagyobb mennyiséget készítesz, vagy kisebb a tál és magasabb rétegben van benne a krém, akkor több időre lehet szükség. Magyarországon sokan gőzben sütik a creme bruleet, azaz a sütőbe raknak még vizet is. Utánanéztem, és úgy találtam, hogy a franciák nem gőzben készítik, csak simán berakják a sütőbe az eredeti creme bruleet.
8. Vedd ki a sütőből a krémeket, ekkor még nem lesz teljesen szilárd, de ahogy hűl, még sűrűsödni fog. Hűtsd ki szobahőmérsékletűre, majd tedd be a hűtőbe.
9. Tálaláskor vedd elő a hűtőből a creme bruleeket, szórd meg a tetejüket kristálycukorral vagy barnacukorral, és egy szakácsfáklya segítségével karamellizáld a tetejüket. Ha a vendégek előtt csinálod, igazán különleges élmény lesz. És már kész is az eredeti creme brulee.