Hagyományos almás diós máglyarakás kaláccsal

hagyományos almás diós máglyarakás kaláccsal

Hagyományos almás diós máglyarakás kaláccsal egy igazi klasszikus desszert, amire a koronát a tojáshab rakja fel.

Hozzávalók:

30 x 24 cm-es tepsihez

  • 50 dkg kalács
  • 1 kg alma
  • 6 db tojás
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 liter tej
  • 25 dkg porcukor
  • 30 dkg sárgabarack lekvár
  • 15 dkg darált dió

Hagyományos almás diós máglyarakás kaláccsal recept:

1 A hagyományos máglyarakáshoz előző nap szeleteld fel a kalácsot, és tedd félre, hogy megszikkadjon kicsit.

2. Pucold meg az almát és kockázd fel, de vannak akik lereszelik vagy vékonyan felszeletelik. Ez egyéni ízlés kérdése, én szeretem, ha darabos, ezért kockázni szoktam.

3. Olvaszd fel a vajat egy edényben, és párold meg az almát a cukorral és fahéjjal. Nem kell túl puhára, mert a sütőben még sülni fog.

4. Kenj ki vékonyan vajjal egy tepsit, és szórd meg zsemlemorzsával.

5. Melegítsd meg a tejet.

6. Válaszd szét a tojásokat.

7. A tojások sárgáját keverd simára a cukorral és a vaníliás cukorral.

8. Önts a tojásos keverékhez egy keveset a meleg tejből és keverd simára.

9. Öntsd a tojásos keveréket a tejhez és keverd jól át.

10. Öntsd a kalács szeletekre a tejes keveréket, és várj kicsit, hogy a kalács megszívja magát.

11. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 160 fokra.

12. A kalács felét tedd a tepsibe.

13. Tedd a kalácsra a párolt almát és szórd meg a darált dióval.

14. Most jön a maradék kalács.

15. Kend meg a kalács tetejét a sárgabarack lekvárral, de két evőkanálnyit tegyél félre.

16. Tedd az almás diós máglyarakást a 160 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig.

17. Ha letelt a 40 perc, hagyd kicsit hűlni, addig készítsd el a tojáshabot a tetejére, hiszen a tojáshab a máglyarakás jellegzetessége.

18. A tojásfehérjékből kezdj el kézi robotgéppel habot verni, és amikor már kezd habosodni, fokozatosan adagold hozzá a cukrot. Amikor elkészült, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab, keverj hozzá két evőkanál sárgabarack lekvárt.

19. Kend a tojáshabot a máglyarakás tetjére, és tedd vissza a sütőbe még kb. 15-20 percre, hogy a hab is megsüljön.

20. Vedd ki a sütőből és pihentesd kb. 1 órát, utána lehet szeletelni.

Tippek a máglyarakáshoz

Nem csak kalácsból de kifliből, zsemléből, briósból is el lehet készíteni.

A tejbe lehet reszelt citromhéjat vagy narancshéjat is keverni, ami tovább gazdagítja az ízeket.

Aszalt gyümölcsöket, mazsolát is rakhatunk bele.

Lekvárból is választhatunk ízlésünk szerint, például készíthetjük meggy vagy ribizli lekvárral is.

Összegzés
recipe image
Recept
Hagyományos almás diós máglyarakás kaláccsal
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)