Így használhatod fel a friss ananászt

friss ananász

Az ananász egy igen kedvelt trópusi gyümölcs, ami már hazánkban is hódít. A legtöbb esetben nyáron fogyasztjuk, ilyenkor kaphatóak igazán friss változatok a boltokban. Sokan viszont azért nem szeretik, mert nehéz pucolni, bonyolult és sok felesleges szemét keletkezik utána. Pedig a friss ananász felhasználása nem bonyolult, ahogy a hámozása sem az, főleg a megfelelő eszközök segítségével.

Lássuk tehát, hogy mire van szükség ehhez.

Ananász a mindennapokban

Sokan csak gyümölcsként fogyasztják, de akadnak olyanok, akik gyümölcssalátát készítenek belőle, esetleg húsok mellé rakják. Nem ritka az ananászos csirke sem sajttal, amit sütőben elkészítve bárki szívesen elfogyaszt. Más kérdés, hogy az egzotikus gyümölcs húsa hogyan válik elérhetővé, hiszen a vastag héjától sokak szerint nem könnyű megszabadulni.

Az ananász kétségkívül az egyik legkülönlegesebb gyümölcs, ami egész évben kapható a boltokban, vásárlás után viszont sokan bajban vannak, hiszen fejtörést okoz számukra, hogy melyik végét is kellene levágni. Nem kell azonban lemondani erről az egészséges és jótékony frissítőről, hiszen számtalan módszerrel tudjuk percek alatt szabályos szeletekre vagy kockákra vágni.

Mi a titok?

Válasszuk mindig friss gyümölcsöt. Ami elsőre olcsónak tűnik, az sosem lesz annyira ízletes, mint általánosságban. A konzerves változat szintén nem minden esetben megfelelő, hiszen kilónkénti ára jóval magasabb, nem beszélve arról, hogy sok cukrot tartalmaz. Nyers formában az ananász rengeteg tápanyagot tartalmaz, amelyek hőkezelés után megsemmisülnek, esetleg csökken a mennyiségük, így már nem lesz annyira jótékony, mint friss formájában.

Mindig olyan darabot keressünk, aminek a héja világosbarna, néhány kisebb felületen pedig zöldes árnyalatú. Amennyiben nagyon zöldet fogunk ki, akkor valószínű, hogy éretlen gyümölcsről van szó, a túl barna pedig túlérett, valószínűleg belül már fogyaszthatatlan. Nyugodtan nyomkodjuk és szagoljuk meg, hiszen az optimálisan érett változat kemény és kellemesen illatos. A túl puha és erjedt szagút véletlenül se vigyük haza.

Mire lesz szükség az ananász pucolásához?

Az ananász pucolásához csupán egy ananászszeletelőt kell beszerezni, amivel pillanatok alatt felszolgálhatjuk a gyümölcsöt. A Vacu Vin termékével többé nem lehet probléma felszeletelni és darabokra vágni az ananászt. A praktikusan és biztonságosan használható konyhai eszköz segítségével pillanatok alatt feldarabolhatjuk a gyümölcsöt, még erőfeszítésre sem lesz szükség. Nem keletkezik felesleges szemét, ráadásul nem lesz minden tiszta ragacsos. Nincs más dolgunk, mint a terméket lefelé tekerni, mintha egy dugóhúzó lenne, amely végig fogja vágni a sárga finomságot. Végül egyetlen mozdulattal ki is tudjuk húzni a héjából, majd jöhet a cikkvágó, amely fel is szeleteli a számunkra. Kell ennél több?

Készülhet belőle gyümölcssaláta, ananászos hús, poke bowl, de tulajdonképpen bármi, ami szemnek és szájnak ingere.

Kiemelt kép: canva.com