A habcsók egy hagyományos karácsonyi édesség, ami akár karácsonyfa dísz is lehet. Így készül a klasszikus habcsók.
Mivel a habcsók alapja a tojásfehérje, így remek recept a maradék tojásfehérjék felhasználásának is.
A tökéletes habcsók titka:
- A habcsók egyszerű édességnek tűnik, de van néhány dolog, amire figyelni kell.
- Friss tojásokat használj!
- A tojásokat felhasználás előtt vedd ki a hűtőből, szobahőmérsékletűek legyenek.
- Használd a mérleget! A cukor mennyiségét a tojásfehérjék súlyához képest kell meghatározni!
- Porcukorral készítsd!
- Légy türelmes, a habcsókot nem sütni, hanem szárítani kell, időre van szükség, hogy a habcsókok kiszáradjanak.
Hozzávalók:
- 200 g tojásfehérje (kb. 5 db L méretű tojás)
- 400 g porcukor (a cukor a tojásfehérje súlyának kétszerese legyen)
- 1 csipet só
- pár csepp frissen facsart citromlé
Klasszikus habcsók recept:
1. Melegítsd elő a sütőt 100 fokra.
2. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit.
3. Üsd a szobahőmérsekletű tojásfehérjéket egy keverőtálba, és mérd le a súlyát.
4. Mérj ki kétszeres mennyiségű porcukrot és szitáld át.
5. Robotgép segítségével kezdj el habot verni a tojásfehérjékből egy csipet sóval.
6. Amikor kezd habosodni a tojásfehérje, fokozatosan, kanalanként adagold hozzá az átszitált porcukrot és keverd tovább.
7. Amikor már majdnem kevény, keverd hozzá a citromlevet is, szép fényes habot kell kapnod.
8. Töltsd a tojáshabot egy habzsákba, és nyomj kb. 4 centis halmokat a sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyj köztük kis távolságot, mert sütés közben nőni fognak.
9. Tedd a habcsókot a 100 fokra előmelegített sütőbe, és szárítsd ki kb. 1-2 óra kell neki. Akkor jó, ha elválik a sütőpapírról. Ekkor kapcsold le a sütőt, nyisd ki a sütőajtót és a sütőben hűtsd ki.