A HORECA kulisszatitkai: séfek titkos konyhai trükkjei

séf

Mindig nagy öröm olyanoktól tanulni, akik valódi információkkal tudnak szolgálni, akár a konyhai előkészületekkel kapcsolatban is. Nem arról van szó, hogy ne tudnánk fokhagymát pucolni vagy éppen paradicsomot hámozni, hiszen a legnagyobb séfek közel sem ebben utaznak. A HORECA szektor csak úgy tud sikeresen fennmaradni, hogy folyamatosan figyelemmel követik a fogyasztók szokásait. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lennének olyan titkos konyhai trükkök, amiket mindig be lehet venni.

Az alábbi írásunkban a HORECA kulisszatitkaiba avatunk be mindenkit.

A HORECA jelentése

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy mi a HORECA jelentése. A HORECA a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákat, éttermeket, valamint a kávéházakat érinti. Ezeket a területeket a turizmusmarketing népszerűsíti. A képviselői a területi értékesítési képviselőt és magát az értékesítőt jelentik. Olyan feladatokat látnak, mint az új partnerek és ügyfelek felkutatása, a rendelések lebonyolítása, a kapcsolattartás a vevőkkel, vagy éppen a konkurencia és a piacfigyelés.

A HORECA magában foglalja a vendéglátóhelyek külső terét, ahol a vendégeket fogadják, de ide tartozik maga a konyha, ahol a valódi varázslat történik. A híres séfek tisztában vannak azzal, hogy mire vágynak az emberek, tudják azokat a piszkos trükköket, amikkel bárkit könnyedén lenyűgözhetnek.

Titkos konyhai tippek

Az alábbiakban olyan dolgokat sorolunk fel, amelyeknek köszönhetően bármely háziasszony sikeresebb lehet a konyhában. Az egyik ilyen, hogy a sült burgonya tényleg lehet még az eddigieknél is finomabb. A tökéletes sült krumplihoz először el kell felejteni minden korábbi lépést. Most pedig főzzük meg azt annyira, hogy egy kicsit szét lehessen nyomni, hűtsük le, hogy még tovább puhuljon, majd süssük azt sülthús- vagy libazsírban nagyjából 45 percen keresztül. A húszsírban minden sokkal finomabb és ropogósabb lesz, ezzel senki sem tudna vitatkozni.

Nem kell félni a cukor használatától!

Bár a legtöbben igyekszünk kerülni a cukrot és az azzal való ízesítést. A cukrot azonban ideje lenne többet használni, de csak egy kicsit. A séfek úgy használják azt a savanyú ételek ízésítésére, mint bármely más fogás esetében a sót. Annak érdekében, hogy ellensúlyozni tudják az ízeket, gyakran nyúlnak hozzá, hiszen ha például egy csipet kerül a paradicsomkonzervhez, máris elveszi annak savasságát.

A tojás kérdése

Térjünk át a tojásra. Számos tipp van arra, hogyan lehet sikeresen elválasztani egymástól a sárgáját és a fehérjét. A süteményekhez sokszor szükség van arra, hogy a két rész külön váljon, gyakran azonban problémát okoz ennek megvalósítása. Az általánosan használt módszer, amikor a tojás héját alkalmazzuk erre a feladatra, azonban nem ritka, hogy a művelet kudarcba fullad.

Alternatív megoldás lehet, hogy a sárgáját fokhagymával dörzsölt ujjakkal, esetleg egy konyhai tölcséren keresztül öntjük ki. A séfek javaslata szerint azonban sokkal jobb választás, amikor egyszerre sok tojás van. A trükkhöz egy sütőrácsra és két nagy tálra lesz szükség. Helyezzük a rácsot az egyik tálra,, majd óvatosan törjük fel a tojásokat a tál feletti rácsra. A tojásfehérje kifolyik, míg a sárgája a grillen marad. Hát nem egyszerű?

A HORECA szektor tehát nem véletlen alkalmazza a legjobb szakembereket, hiszen nélkülük képtelenek lennének fenntartani magukat.