Marengói csirke

A marengói csirke egy finom, különleges fogás, amire a koronát a tükörtojás teszi fel. Napóleon egyik kedvenc étele volt, ami a véletlennek köszönheti a születését.

A marengói csirke története szerint Napóleon szívesen fogyasztott sült csirkét, mert félt a pocakodástól. A marengói csata napján is sült csirkét készített számára a szakács, aki mikor megtudta, hogy a francia csapat fényes győzelmet aratott, örömében kiöntötte a paradicsomszószt, amit a sült csirkére ömlött. Mivel már nem volt idő új sült csirkét készíteni, ezért megpróbálta a paradicsomos csirkéből kihozni a legtöbbet, a legenda szerint így született a marengói csirke.

Marengói csirke hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell
  • 50 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (400 g)
  • 1 dl száraz fehérbor
  • bors
  • provence fűszerkeverék
  • olívaolaj
  • 4 db tojás

Marengói csirke recept:

1 Vágd 4 szeletre a csirkemellet, sózd, borsozd, és szórd meg provence fűszerkeverékkel.

2. Tisztítsd meg a gombát, a nagyobb darabokat vágd félbe, negyedbe.

3. Forrósíts fel egy serpenyőt, és szárazon pirítsd meg benne a gombát, ha megpirultak sózd és borsozd, majd vedd ki a serpenyőből és tedd félre.

4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

5. Tegyél egy kevés olajat a serpenyőbe és süsd elő a csirkemell szeletek mindkét oldalát, majd vedd ki őket a serpenyőből és tedd félre.

6. Ha szükséges pótold az olajat a serpenyőben, és tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

7. Add a vöröshagymához a felaprított fokhagymát, keverd át párszor.

8. Öntsd fel a fehérborral, keverd át és forrald fel, hogy az alkohol elpárologjon.

9. Add hozzá a paradicsom konzervet és forrald fel.

10. Tedd az elősütött csirkemell szeleteket a paradicsomszószba, öntsd fel kb. fél dl vizzel, és alacsony lángon főzd kb. 30 percig, míg a csirkemell meg nem puhul. Ha nagyon besűrűsödne közben, adj hozzá egy kevés vizet.

11. Ha a csirkemell megpuhult fűszerezd sóval, borssal a paradicsomszószt, és tedd bele a korábban megpirított gombát.

12. Forrald át, és már kész is a marengói csirke.

marengói csirke tepsiben

13. Akár már így is lehetne fogyasztani, de minden adag marengói csirkéhez jár még egy darab tükörtojás.

Tükörtojás készítésről itt tudsz olvasni.

Marengói csirkemell tálalása

Rizs, tészta, főtt krumpli illik leginkább hozzá, de akár köret nélkül is lehet fogyasztani.

Tegyél a tányérra köretet, húst, paradicsomos ragut, és a tetejére egy tükörtojást.

További csirkés receptekért látogass el a csirkemell-receptek.hu honlapra!

Összegzés
recipe image
Recept
Marengói csirke
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő