Tükörtojás készítés lépésről lépésre

tükörtojás készítés lépésről lépésre

Hogyan kell tükörtojást csinálni? Mi kell a tökéletes tükörtojáshoz? Tudj meg mindent a tükörtojásról!

A tükörtojás egy gyorsan elkészíthető és sokoldalúan felhasználható étel, finom és tápláló reggeli vagy főzelék feltét lehet, készíthetsz belőle tükörtojásos szendvicset, és vannak olyan ételek, amikre a tükörtojás teszi fel a koronát, mint például a Holstein szelet vagy a Marengói csirke.

Tükörtojást fogyókúra alatt is bátran fogyaszthatsz, sok fehérjét tartalmaz, ha tükörtojást eszel reggelire, akkor sokáig jóllakottnak fogod érezni magad.  Egyébként a tojás fogyasztására alapozva még egy fogyókúrás módszer is létezik, a tojás diéta. A tükörtojás a paleo és ketogén étrendbe is beilleszthető.

Tükörtojás készítés lépésről lépésre

A tükörtojáshoz csak néhány hozzávalóra lesz szükség.

  • Friss tojásra, minél frissebb, annál jobban egyben marad, amikor a serpenyőbe rakod, nem folyik szét.
  • Egy jó, lehetőleg tapadásmentes és vastagfalú serpenyőre.
  • Egy kevés zsiradékra pl. étolajra.
  • Egy csipet sóra.

Mosd meg a tojást, és jól csöpögtesd le, és a kezedet is töröld szárazra. Ha vizes kézzel rakod a tojást a serpenyőbe, a víz a kezedről a forró serpenyőbe csöppenhet, ami fröcskölni fog.

A biztosabb módszer, ha a megmosott tojást felütöd és egy kisebb tálkába/pohárba rakod, és innen öntöd majd a serpenyőbe. Ha nem akarsz külön mosnivaló edényt, akkor ezt a lépést hagyd ki.

Tükörtojás sütés

Melegítsd fel a serpenyőt közepes lángon.

Önts bele egy kevés olajat, nem kell sok, egy tojáshoz egy kiskanálnyi elég. Ha felmelegedett az olaj, forgasd körbe a serpenyőt, hogy elterüljön.

Tegyél egy csipet sót a serpenyőbe. A sótól kevésbé fog leragadni, és meg is ízesíti a tükörtojást.

Öntsd a tálkában lévő tojást a felmelegített serpenyőbe. Ha nem használsz tálkát, akkor egy késsel egy határozott mozdulattal üss a tojás közepére, szedd szét a tojáshéj két felét, és óvatosan öntsd a tojás belsejét a serpenyőbe.

A tükörtojást alacsony lángon süsd, ha nagy lángot használsz, akkor az alja odaég, a teteje meg nyers marad.

Türelmesen süsd alacsony lángon kb. 3-4 perc elég neki. Akkor jó, ha a fehérje átsült, de a sárgája még folyós marad, tükröződik. Ez persze egyéni ízlés kérdése is, hogy ki mennyire folyósra szereti a sárgáját. Ha jobban átsütve szereted, akkor tegyél fedőt a serpenyőre és úgy süsd.

Ha megsült a tükörtojás, akkor egy sütőlapáttal nyúlj alá, és vedd ki a serpenyőből, vagy ki is csúsztathatod, mint a palacsintát.

Tükörtojás fűszerezése

Hogyan fűszerezzük a tükörtojást? Sütés során már került bele só, a kész tükörtojásra rakhatsz egy kevés frissen őrölt borsot, vagy ha szereted a csípőset, akkor egy kevés őrölt chilit.

Hogyan lesz szép kerek a tükörtojás?

Ha hagyományos serpenyőben készíted a tükörtojást az alakja szabálytalan lesz. Ha formás, kerek tükörtojást szeretnél készíteni, akkor lehet kapni úgynevezett tükörtojás serpenyőt, amiben szabályos kör alakú mélyedések vannak, oda kell a tojást beleütni, és megtartja a formáját. Másik lehetőség, ha vágsz egy karika kaliforniai paprikát, és annak a közepébe ütöd a tojást. Nagyobb hagyma karikát is használhatsz a tükörtojás formázásához.

Tükörtojást mikróban is készíthetsz, kattints a linkre és megtudod hogyan.

Tükörtojás recepteket itt találsz.

Összegzés
recipe image
Recept
Tükörtojás
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő