Vizes piskótatekercs lekvárral. Sokszor a legegyszerűbb sütik a legfinomabbak! Így készítsd Te is otthon ezt a népszerű sütit.
Milyen töltelékkel töltsük meg a piskótatercset?
A piskótatercs legnépszerűbb tölteléke a lekvár. Az igazán jó végeredményért a legjobb a házi lekvár, sárgarack, meggy, szilva, ki mit szeret. A menzán általában ízzel töltötték, ami csak nyomokban tartalmazott gyümölcsöt. A lekvárt ki lehet egészíteni például magvakkal, mondjuk darált dióval, de tölthetjük a piskótatekercset csokikrémmel, mascarpone krémmel is.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 db tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál étolaj
- 1 csipet só
- 1/2 citrom héja
Töltelékhez:
- 20 dkg sárgabarack lekvár
Vizes piskótaekercs elkészítése:
1 A piskótatekercshez először a piskótát kell elkészíteni, ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Válaszd szét a tojásokat.
3. Adj egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és kezdj habot verni belőle.
4. Ha kezd a hab összeállni, adj hozzá 4 dkg kristálycukrot és verd kemény habbá.
8. Add a tojássárákhoz a 8 dkg kristálycukrot, és keverd habosra.
9. Ha már kifehéredett a tojássárágja, add hozzá a vizet, olajat, citromhéjat, és keverd simára.
10. Add a tojásfehérje egy részét a sárgájához és óvatos mozdulatokkal egy spatulával keverd össze, hogy a hab ne törjön össze.
11. Felváltva adagold a piskóta masszához az átszitált lisztet és a maradék tojásfehérjét, nagy mozdulatokkal keverve.
12. Bélelj ki sütőpapírral egy 35×45 cm-es tepsit, és egyengesd el rajta a piskóta tésztáját.
13. Tedd a piskótát a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15 percig.
14. Ha megsült a piskóta, vedd ki a sütőből és várj pár percet, míg annyit hűl, hogy meg tudd fogni.
15. Ekkor egy határozott mozdulattal fordítsd át, hogy a sütőpapíros fele legyen felül, és húzd le róla a papírt.
16. Várj egy kicsit, míg a gőz távozni tud a piskótából.
17. Fordítsd vissza a sütőpapírra, és tekerd fel a papírral együtt.
18. Ha langyosra hűlt a piskóta, de nem hűlt ki teljesen, kezd el összeállítani a piskótatekercset, kend meg a bararcklekvárral.
19. Majd tekerd fel a piskótatekercset és várd meg, míg kihűl.
20. Ha kihűlt, átlósan szeleteled fel, és tálaláskor szórd meg kevés porcukorral.