Vizes piskótatekercs lekvárral

vizes piskótatekercs lekvárral

Vizes piskótatekercs lekvárral. Sokszor a legegyszerűbb sütik a legfinomabbak! Így készítsd Te is otthon ezt a népszerű sütit.

Milyen töltelékkel töltsük meg a piskótatercset?

A piskótatercs legnépszerűbb tölteléke a lekvár. Az igazán jó végeredményért a legjobb a házi lekvár, sárgarack, meggy, szilva, ki mit szeret. A menzán általában ízzel töltötték, ami csak nyomokban tartalmazott gyümölcsöt. A lekvárt ki lehet egészíteni például magvakkal, mondjuk darált dióval, de tölthetjük a piskótatekercset csokikrémmel, mascarpone krémmel is.

Hozzávalók:

Piskótához:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só
  • 1/2 citrom héja

Töltelékhez:

  • 20 dkg sárgabarack lekvár

Vizes piskótaekercs elkészítése:

1 A piskótatekercshez először a piskótát kell elkészíteni, ehhez melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Válaszd szét a tojásokat.

3. Adj egy csipet sót a tojásfehérjéhez, és kezdj habot verni belőle.

4. Ha kezd a hab összeállni, adj hozzá 4 dkg kristálycukrot és verd kemény habbá.

8. Add a tojássárákhoz a 8 dkg kristálycukrot, és keverd habosra.

9. Ha már kifehéredett a tojássárágja, add hozzá a vizet, olajat, citromhéjat, és keverd simára.

10. Add a tojásfehérje egy részét a sárgájához és óvatos mozdulatokkal egy spatulával keverd össze, hogy a hab ne törjön össze.

11. Felváltva adagold a piskóta masszához az átszitált lisztet és a maradék tojásfehérjét, nagy mozdulatokkal keverve.

12. Bélelj ki sütőpapírral egy 35×45 cm-es tepsit, és egyengesd el rajta a piskóta tésztáját.

piskóta lap sütés előtt

13. Tedd a piskótát a 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 15 percig.

piskóta lap

14. Ha megsült a piskóta, vedd ki a sütőből és várj pár percet, míg annyit hűl, hogy meg tudd fogni.

15. Ekkor egy határozott mozdulattal fordítsd át, hogy a sütőpapíros fele legyen felül, és húzd le róla a papírt.

16. Várj egy kicsit, míg a gőz távozni tud a piskótából.

17. Fordítsd vissza a sütőpapírra, és tekerd fel a papírral együtt.

18. Ha langyosra hűlt a piskóta, de nem hűlt ki teljesen, kezd el összeállítani a piskótatekercset, kend meg a bararcklekvárral.

19. Majd tekerd fel a piskótatekercset és várd meg, míg kihűl.

20. Ha kihűlt, átlósan szeleteled fel, és tálaláskor szórd meg kevés porcukorral.

Összegzés
recipe image
Recept
Vizes piskótatekercs lekvárral
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő