Tökéletes cukormáz mézeskalácsra – bevált praktikák

tökéletes cukormáz mézeskalácsra tojásfehérjéből

A mézeskalács az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény, karácsonyi dekoráció és gasztroajándék egyben. A cukormáz az, amivel igazán díszes mézeskalácsokat tudunk készíteni. Ismerd meg, hogyan készül a tökéletes cukormáz mézeskalácsra!

Fontos kiemelni, hogy mivel a tojások mérete és állaga is eltérő, így nem lehet pontosan grammra megadni a szükséges hozzávalók mennyiségét. Nagyon fontos, hogy figyelni kell a cukormáz, íróka állagát keverés során.

Cukormáz hozzávalók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (kukoricakeményítő)
  • 1 csipet só
  • 1/2 db citrom

Cukormáz mézeskalácsra recept:

1 Keverd össze a porcukrot, étkezési keményítőt, sót és szitáld át.

2. Tedd a tojásfehérjét egy keverőtálba, és robotgéppel kezdj habot verni belőle.

3. Amikor már majdnem kemény a hab, kb. 2-3 perc elteltével, add hozzá a cukros keverék felét, és verd tovább 2-3 percig.

4. Állítsd le a robotgépet, add hozzá a maradék cukrot, és verd további 5 percig a cukormázat. Akkor jó, ha tejföl állagú.

5. Végül adj hozzá néhány csepp citromlevet, és keverd át. A citromlétől lesz szép fényes a cukormáz.

Terülő cukormáz mézeskalácsra

Amikor nem csak mintákat szeretnénk rajzolni a mézeskalácsra, hanem az egészet be szeretnénk vonni, akkor terülő cukormázat kell készítenünk. A terülőmáz annyiban más, mint a hagyományos cukormáz, hogy kb. egy evőkanál vízzel fel kell higítani.

terülő cukormáz mézeskalácsra
terülő cukormáz mézeskalácsra

Cukormáz színezése

A cukormázat ételfestékkel színezni is lehet, poralakú ételfestéket javasolt használni, mert a folyékon felhigítja a mázat.

Mézeskalács diszítése cukormázzal:

1 Süsd meg a mézeskalácsokat, és várd meg, míg kihűlnek.

2. Készítsd el a cukormázat.

3. Tedd a cukormázat egy habzsákba, aminek kicsi a nyílása. Habzsák hiányában töltheted a cukormázat egy nylonzacskóba is, aminek a végén vágj egy kicsi lyukat. Próbálj minél kisebb lyukat vágni, mert ahogy nyomod ki belőle a mázat, tágulni fog.

4. Rajzolj tetszőleges mintát a mézeskalácsokra a cukormázzal.

mézeskalács diszítés cukormázzal

A tökéletes mézeskalács cukormáz titkai

  • Szitáld át a porcukrot felhasználás előtt.
  • Elegendő ideig verd a tojásfehérjét a cukorral, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
  • Elegendő mennyiségű cukrot kell a tojásfehérjéhez adni, hogy ne legyen túl híg. Mivel a tojások mérete eltérő, ezért figyelni kell a máz állagára és szükség szerint többet vagy kevesebbet adagolni.
  • Diszítés előtt meg kell várni, hogy a mézeskalács kihűljön.

Ha betartod a fenti szabályokat, sikerülni fog a mézeskalács máz.

Összegzés
recipe image
Recept
Tökéletes cukormáz mézeskalácsra
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)