A mézeskalács az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény, karácsonyi dekoráció és gasztroajándék egyben. A cukormáz az, amivel igazán díszes mézeskalácsokat tudunk készíteni. Ismerd meg, hogyan készül a tökéletes cukormáz mézeskalácsra!
Fontos kiemelni, hogy mivel a tojások mérete és állaga is eltérő, így nem lehet pontosan grammra megadni a szükséges hozzávalók mennyiségét. Nagyon fontos, hogy figyelni kell a cukormáz, íróka állagát keverés során.
Cukormáz hozzávalók:
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő (kukoricakeményítő)
- 1 csipet só
- 1/2 db citrom
Cukormáz mézeskalácsra recept:
1 Keverd össze a porcukrot, étkezési keményítőt, sót és szitáld át.
2. Tedd a tojásfehérjét egy keverőtálba, és robotgéppel kezdj habot verni belőle.
3. Amikor már majdnem kemény a hab, kb. 2-3 perc elteltével, add hozzá a cukros keverék felét, és verd tovább 2-3 percig.
4. Állítsd le a robotgépet, add hozzá a maradék cukrot, és verd további 5 percig a cukormázat. Akkor jó, ha tejföl állagú.
5. Végül adj hozzá néhány csepp citromlevet, és keverd át. A citromlétől lesz szép fényes a cukormáz.
Terülő cukormáz mézeskalácsra
Amikor nem csak mintákat szeretnénk rajzolni a mézeskalácsra, hanem az egészet be szeretnénk vonni, akkor terülő cukormázat kell készítenünk. A terülőmáz annyiban más, mint a hagyományos cukormáz, hogy kb. egy evőkanál vízzel fel kell higítani.
Cukormáz színezése
A cukormázat ételfestékkel színezni is lehet, poralakú ételfestéket javasolt használni, mert a folyékon felhigítja a mázat.
Mézeskalács diszítése cukormázzal:
1 Süsd meg a mézeskalácsokat, és várd meg, míg kihűlnek.
2. Készítsd el a cukormázat.
3. Tedd a cukormázat egy habzsákba, aminek kicsi a nyílása. Habzsák hiányában töltheted a cukormázat egy nylonzacskóba is, aminek a végén vágj egy kicsi lyukat. Próbálj minél kisebb lyukat vágni, mert ahogy nyomod ki belőle a mázat, tágulni fog.
4. Rajzolj tetszőleges mintát a mézeskalácsokra a cukormázzal.
A tökéletes mézeskalács cukormáz titkai
- Szitáld át a porcukrot felhasználás előtt.
- Elegendő ideig verd a tojásfehérjét a cukorral, hogy a cukor teljesen feloldódjon.
- Elegendő mennyiségű cukrot kell a tojásfehérjéhez adni, hogy ne legyen túl híg. Mivel a tojások mérete eltérő, ezért figyelni kell a máz állagára és szükség szerint többet vagy kevesebbet adagolni.
- Diszítés előtt meg kell várni, hogy a mézeskalács kihűljön.
Ha betartod a fenti szabályokat, sikerülni fog a mézeskalács máz.