Tyúk tojás méretek

tyúk tojás méretek

Mindenki ismeri a közmondást, hogy „egyforma mint két tojás”, pedig a valóságban ez egyáltalán nem igaz, legalábbis ami a tojások méretét illeti. Lehet, hogy két tyúktojás szinte egyformának néz ki, de a méretében elég nagy különbségek is lehetnek. Ezt vásárláskor is tapasztalhatjuk, hiszen az eladóknak kötelező feltüntetniük, hogy milyen méretű tojásokat árulnak.

A tojások méretét a súlyuk alapján határozzák meg, és  méretek jelölése hasonló, mint a ruháknál S – XL-ig terjed. S az angol small, azaz kicsi szó kezdőbetűjre, M – medium, azzal közepes, L – large, azaz nagy.

Tyúk tojás méretek

  • S méretű tojás – kicsi – 53 g alatti súlyú tojások
  • M méretű tojás – közepes – 53 – 63 g közötti tojások
  • L méretű tojás – nagy – 63 – 73 g közötti tojások
  • XL méretű tojás – extra nagy – 73 g feletti tojások

Nagyon ritkán lehet találkozni XXL méretű tojással, az 83 grammnál is nagyobb.

Tudod hogy a tojás mekkora része sárgája, és 1 tojásfehérje hány gramm? Ha nem, kattints ide!

Ebből is látszik, hogy elég jelentős eltérés lehet abban, hogy egy tojás hány gramm, és ez egyáltalán nem mindegy, amikor vásárolunk, vagy tojásos ételeket készítünk.

Az S méretű tojások ára alacsonyabb szokott lenni, mint az XL-es tojásoké, de ha úgy nézzük, hogy 1 gramm tojásért mennyit kell fizetnünk, lehet hogy egyáltalán nem járunk jobban S méretű tojások vásárlásával.

A recepteket is nagyban befolyásolhatja a tojás mérete, különösen a tésztaféléknél. A cukrászok például úgy tanulják a recepteket, hogy hány gramm tojást kell felhasználniuk, nem pedig úgy, ahogy a legtöbb háziasszony, hogy hány darab tojás kell a recepthez. A legtöbb receptben nem tűntetik fel a tojás méretét, és bizonyos esetekben ez okozhatja azt, hogy nem sikerül jól az étel.

A világon a legnagyobb méretű tojás, a strucc tojás, ismerd meg a strucc tojás méretét a linkre kattintva!