A kínai tojásos rizs egy gyorsan, egyszerűen elkészíthető rizsköret vagy akár egytálétel is lehet.
Az illatos omlós csirke például elképzelhetetlen tojásos rizs nélkül, de más ételekhez is jól passzol.
A tojásos rizs egy szuper recept a maradék rizs felhasználásához, hiszen kifejezetten régebbi rizsből kell készíteni. Ha nincsen maradék főtt rizs otthon, akkor a főtt rizst szobahőmérsékleten 6 órát, vagy hűtőszekrényben 2 órát kell pihentetni a tökéletes végeredményhez.
A kínai tojásos rizsnek több változata is létezik, van amelyikbe raknak zöldségeket, van, ahol szezámolajjal és szójaszósszal vagy egyéb fűszerekkel is ízesítik. Itt most egy alapreceptet mutatunk be.
Hozzávalók:
- 2 bögre hosszúszemű főtt rizs (lehetőleg hideg, előző napról maradt rizs)
- 2 tojás
- 2-3 újhagyma (apróra vágva)
- Só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál étolaj
Kínai tojásos rizs recept:
1 A kínai tojásos rizshez készítsd elő az alapanyagokat, mert majd gyorsan kell dolgozni.
2. Üsd a tojásokat egy tálba, és jól habard el egy villával.
3. Karikázd fel az újhagyma szárát.
4. Melegíts fel egy wokot vagy egy serpenyőt, és tedd bele a főtt rizst. Kevergetve pirítsd meg kicsit, hogy minél több nedvesség távozzon belőle és minden rizsszem különálló legyen.
5. Húzd a rizst az edény egyik oldalába, és tedd bele az olajat.
6. Amikor az olaj felmelegedett, öntsd hozzá az elhabart tojást, és várj kicsit, míg elkezd összeállni.
7. Kevergetve pirítsd tovább a tojásos rizst, míg a tojás meg nem szilárdul és míg minden rizsszem tojásos nem lesz.
8. Keverd hozzá az újhagyma 3/4-ét és pirítsd kicsit tovább.
9. A kínai tojásos rizst tálald kis tálakba, és tetejét szórd meg zöldhagymával.