Mitől olyan finom a nagymama madártej receptje? Hát a tojástól! Az igazán finom madártejben nincs sem pudingport, sem liszt, a tojás adja meg az étel lelkét. A sárgájától lesz sűrű és krémes, ami a lágy tojásfehérje habbal ellenállhatatlan párost alkot. Mindenképpen friss háztáji tojásokat használj, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény!
A mádártej másik fontos hozzávalója a vanília, ezért ha teheted vaníliarudat használj, vagy olyan helyettesítőt, ami tartalmaz valódi vaníliát, nem csak aroma.
Madártej hozzávalók:
- 1,2 l tej – lehetőleg 3,5 %-os vagy 2,8 %-os
- 10 db tojás sárgája (szoba hőmérsékletű)
- 16 dkg kristálycukor
- 1 rúd vanília
- 1 db citrom
Habgaluskához
- 6 db tojásfehérje (szoba hőmérsékletű)
- 1 csipet só
- 10 dkg porcukor
Nagymama madártej recept:
1.Tedd egy lábosba a tejet, add hozzá a vanília rúd kikapart magjait, és a vanília rudat is. A vanília rudat helyettesítheted vanília kivonattal, vanília pasztával is, de mindenképpen olyan alapanyagot használj, ami valódi vaníliát tartalmaz. Mivel a madártej fő fűszere a vanília, ezért ez nagyon fontos.
2. Egy zöldséghámozóval szeletelj 2 csíkot a citrom héjából, és tedd ezt is a tejbe és forrald fel.
3. Miközben melegszik a tej válaszd szét a tojásokat. A habgaluskához én csak 6 db fehérjét szoktam használni, ezért azt érdemes külön tálba tenni.
4. A tojássárgájákhoz adjál 16 dkg cukrot, és keverd simára.
5. Ha felforrt a tej adj egy kevés tejet a cukros tojáshoz és keverd simára. Fokozatosan öntsd hozzá a többi tejet is, és keverd folyamatosan, hogy a tojás sárgája ne csapódjon ki.
6. Egy szűrőn keresztül öntsd vissza a lábosba a tejes-tojásos keveréket, így megszabadulsz a citromhéjtól és vanília rúdtól.
7. Közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrítsd be a madártejet. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.
Habgaluska készítése:
1 Egy lábosban forralj vizet.
2. A habgaluskához a tojás fehérjéből kezdjél habot verni, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és verjél a tojásból kemény habot.
3. Ha a víz felforrt, állítsd be úgy a hőfokot, hogy a víz gyöngyözzön, és ne lobogva forrjon.
4. Két evőkanál segítségével szaggass galuskákat a tojáshabból. Az egyik kanállal merj ki a habból, és a másik kanálba merd át a habot, hogy a teteje is megformázódjon.
5. Tedd a galuskát a vízbe, egyszerre ne túl sokat, legyne helyük bőven, mert főzés közben meg fognak dagadni.
6. Egy-két perc után fordítsd meg a galuskákat, és főzd meg a másik oldalukat.
7. A megfőtt habgaluskákat szűrőkanállal szedd ki a vízből, és tedd őket félre, a legjobb egy olyan tálba, ahol a felesleges víz le tud csöpögni.
8. Folytasd így a habgaluskák főzését, míg el nem fogynak.
9. Tedd a galuskákat a vaníliás sodó tetejére, és tedd a hűtőbe pár órára. A madártej behűtve az igazi.
Tálaláskor szórhatsz a tetejére csoki reszeléket, vagy készíthetsz hozzá karamellöntet, a franciák így szokták enni.
Próbáld ki ezeket a nagyi recepteket is:
- Nagymama palacsinta receptje
- Nagymama tejberizs receptje
- Túrógombóc nagymama receptje
- Nagyi zserbó receptje
.