Nagymama madártej receptje

nagymama madártej recept

Mitől olyan finom a nagymama madártej receptje? Hát a tojástól! Az igazán finom madártejben nincs sem pudingport, sem liszt, a tojás adja meg az étel lelkét. A sárgájától lesz sűrű és krémes, ami a lágy tojásfehérje habbal ellenállhatatlan párost alkot. Mindenképpen friss háztáji tojásokat használj, úgy lesz a legfinomabb a végeredmény!

A mádártej másik fontos hozzávalója a vanília, ezért ha teheted vaníliarudat használj, vagy olyan helyettesítőt, ami tartalmaz valódi vaníliát, nem csak aroma.

Madártej hozzávalók:

  • 1,2 l tej – lehetőleg 3,5 %-os vagy 2,8 %-os
  • 10 db tojás sárgája (szoba hőmérsékletű)
  • 16 dkg kristálycukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 db citrom

Habgaluskához

  • 6 db tojásfehérje (szoba hőmérsékletű)
  • 1 csipet só
  • 10 dkg porcukor

Nagymama madártej recept:

1.Tedd egy lábosba a tejet, add hozzá a vanília rúd kikapart magjait, és a vanília rudat is. A vanília rudat helyettesítheted vanília kivonattal, vanília pasztával is, de mindenképpen olyan alapanyagot használj, ami valódi vaníliát tartalmaz. Mivel a madártej fő fűszere a vanília, ezért ez nagyon fontos.

2. Egy zöldséghámozóval szeletelj 2 csíkot a citrom héjából, és tedd ezt is a tejbe és forrald fel.

3. Miközben melegszik a tej válaszd szét a tojásokat. A habgaluskához én csak 6 db fehérjét szoktam használni, ezért azt érdemes külön tálba tenni.

4. A tojássárgájákhoz adjál 16 dkg cukrot, és keverd simára.

5. Ha felforrt a tej adj egy kevés tejet a cukros tojáshoz és keverd simára. Fokozatosan öntsd hozzá a többi tejet is, és keverd folyamatosan, hogy a tojás sárgája ne csapódjon ki.

6. Egy szűrőn keresztül öntsd vissza a lábosba a tejes-tojásos keveréket, így megszabadulsz a citromhéjtól és vanília rúdtól.

7. Közepes lángon folyamatosan kevergetve sűrítsd be a madártejet. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.

 

Habgaluska készítése:

1 Egy lábosban forralj vizet.

2. A habgaluskához a tojás fehérjéből kezdjél habot verni, majd fokozatosan adagold hozzá a cukrot, és verjél a tojásból kemény habot.

3. Ha a víz felforrt, állítsd be úgy a hőfokot, hogy a víz gyöngyözzön, és ne lobogva forrjon.

4. Két evőkanál segítségével szaggass galuskákat a tojáshabból. Az egyik kanállal merj ki a habból, és a másik kanálba merd át a habot, hogy a teteje is megformázódjon.

5. Tedd a galuskát a vízbe, egyszerre ne túl sokat, legyne helyük bőven, mert főzés közben meg fognak dagadni.

6. Egy-két perc után fordítsd meg a galuskákat, és főzd meg a másik oldalukat.

7. A megfőtt habgaluskákat szűrőkanállal szedd ki a vízből, és tedd őket félre, a legjobb egy olyan tálba, ahol a felesleges víz le tud csöpögni.

8. Folytasd így a habgaluskák főzését, míg el nem fogynak.

9. Tedd a galuskákat a vaníliás sodó tetejére, és tedd a hűtőbe pár órára. A madártej behűtve az igazi.

Tálaláskor szórhatsz a tetejére csoki reszeléket, vagy készíthetsz hozzá karamellöntet, a franciák így szokták enni.

Próbáld ki a másik népszerű tojásos desszertet, a tiramisut is!

Összegzés
recipe image
Recept
Nagymama madártej recept
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)