A húsvéti ajándék varázslatai

húsvéti ajándék

 Kinek milyen húsvéti ajándékot adjunk? Meglepetések a tavasz legszebb ünnepén

lA húsvéti ajándék a nyuszi feladata, de szegénykémre se bízhatunk mindent, néha nem árt neki is egy kis támogatás, hogy a legjobb ajándékokat választhassa ki a szeretteinek számára. Manapság alapvetően háromféle húsvéti ajándék létezik. Az egyik, amit a gyerekeknek adunk, a másik, ami a locsolásért jár cserébe, a harmadik pedig, amit a rokonoknak, barátoknak adunk. Nézzük, mik is lehetnek ezek.

A gyerekek ajándéka

A meghitt pillanatok legtöbbször a gyerekekhez kötődnek, és ez húsvét alkalmával sincsen ez másként. Nézni, ahogy a kicsik keresik a kertben vagy a lakásban eldugott húsvéti ajándékokat, mindenkinek szívmelengető érzés.

A meglepetés tárgya talán nem is olyan fontos, hiszen a gyerekek örülnek mindennek és ebben az esetben a legfontosabb talán a megtalálás élménye. Szemben a karácsonnyal, ilyenkor nem a fa alatt sorakoznak a becsomagolt kincsek, hanem fel kell kutatni őket. A nyuszi már csak ilyen állat, több helyen rejti el a húsvéti ajándékot.

Persze, a nyuszinak is lehet egy fő ajándéka. Tavasz lévén ez lehet egy sporteszköz, például labda vagy sportcipő, de akár egy húsvéti ajándékcsomag is, ami mindenféle finomságot foglal magába. Érdemes ezt a meglepetést jól eldugni, hogy végül a megtalálása is a legnagyobb öröm legyen.

A locsolóknak is dukál az ajándék

Népi szokásainkban a húsvéti locsolkodás az, ami évszázadok óta, mindmáig megőrizte legfontosabb szerepét. A tavasz köszöntése és persze a termékenység ünnepe együtt jár azzal, hogy a legények szimbolikusan felkészítik egy locsolással a lányokat arra, hogy majd nekik is életet kell adniuk.

Ez persze nem maradhat hála nélkül. Amíg régen a tojás, a sonka, szerencsésebb esetben pedig kézzel készített hímzések képezték az ajándék tárgyát, addig ma gyakran előre összeállított ajándékcsomagokkal kedveskedünk. Főleg, ha a locsolkodó udvarló is egy személyben.

Ugyanakkor gyakran a legények közösen mennek locsolkodni, lehet szó barátnőről, rokonról, egy régi kedves tanárról. Ebben az esetben a locsolkodásért cserébe a húsvéti ajándék gyakran ma is egy ajándékválogatás, aminek a tartalmát aztán az ifjú- vagy kevésbé ifjú locsolkodók közösen fogyasztanak el.

A szeretteinket is köszöntjük ilyenkor

Régen is szokás volt, de ma egyre jobban kidomborodik, hogy a szeretteinket is meglepjük ezen az ünnepen egy jelképes húsvéti ajándékkal. Általában azok élnek a lehetőséggel, akik nem tudnak a szeretteik közelében tartózkodni.

A dolog leginkább gesztusértékű, a meglepetés pedig általában gasztronómiai finomságokból áll. A főszerep pedig a kézműves termékeké. Minden, ami egy picit emlékeztet a népire, amit valamikor otthon készítettek. Ilyen lehet például a méz, a lekvár, vagy a szörp. Jóllehet minden húsvéti ajándékkosár válogatásba egy kis csokoládé is dukál.