Citromos pite tojáshabbal

citromos pite tojáshabbal

Ha van sütemény, ami tökéletesen megmutatja, mennyi mindenre képes a tojás a konyhában, akkor az amerikai citromos pite tojáshabbal az! A tészta omlós, a krém selymes és frissítően citromos, a tojáshabbal a tetején pedig igazi ünnepi desszert válik belőle. A tojássárgája és fehérje itt külön-külön is főszerephez jut, és együtt egy igazán különleges, látványos süteményt alkotnak. Ha egy olyan desszertet keresel,  ami nemcsak finom, hanem mutatós is – ez lesz az!

Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A citromos krémhez:

  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 5 db tojássárga
  • 5 dkg vaj
  • 4 dl tej
  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 5 db tojásfehérje
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál citromlé

Citromos pite tojáshabbal recept:

1. A tészta:
A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Amikor már elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom héját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze – akkor jó, ha szép sima, jól formázható tésztát kapsz. Csomagold folpackba, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.

2. A tészta elősütése:
A pihentetett tésztát nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra, és simítsd bele egy kivajazott piteformába. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 20 percig – ekkor még krém nélkül.

3. A citromos krém:
A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet. Keverd csomómentesre, majd jöhetnek a tojássárgák, a citrom reszelt héja és leve is. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd sűrűre. Amikor kész, húzd le a tűzről, és még melegen keverd hozzá a vajat.

4. A hab:
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd több részletben add hozzá a cukrot és a citromlevet. Verd tovább, amíg fényes, sűrű habot kapsz.

5. Összeállítás és sütés:
A félig sült tésztára simítsd rá a langyos citromkrémet, majd kanalazd vagy habzsákból nyomd rá a tojáshabot. Told vissza a sütőbe 160 fokra, és süsd még kb. 5-10 percig, amíg a hab szépen megpirul a tetején.

Összegzés
recipe image
Recept
Citromos pite tojáshabbal
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)