Ha van sütemény, ami tökéletesen megmutatja, mennyi mindenre képes a tojás a konyhában, akkor az amerikai citromos pite tojáshabbal az! A tészta omlós, a krém selymes és frissítően citromos, a tojáshabbal a tetején pedig igazi ünnepi desszert válik belőle. A tojássárgája és fehérje itt külön-külön is főszerephez jut, és együtt egy igazán különleges, látványos süteményt alkotnak. Ha egy olyan desszertet keresel, ami nemcsak finom, hanem mutatós is – ez lesz az!
Hozzávalók (kb. 12 szelethez)
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A citromos krémhez:
- 20 dkg cukor
- 6 dkg liszt
- 5 db tojássárga
- 5 dkg vaj
- 4 dl tej
- 2 db citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 5 db tojásfehérje
- 20 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál citromlé
Citromos pite tojáshabbal recept:
1. A tészta:
A lisztet keverd össze a sütőporral és a sóval, majd morzsold el benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Amikor már elég morzsalékos, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a citrom héját. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze – akkor jó, ha szép sima, jól formázható tésztát kapsz. Csomagold folpackba, és pihentesd hűtőben legalább 30 percig.
2. A tészta elősütése:
A pihentetett tésztát nyújtsd ki körülbelül fél centi vastagra, és simítsd bele egy kivajazott piteformába. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 20 percig – ekkor még krém nélkül.
3. A citromos krém:
A tejet öntsd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet. Keverd csomómentesre, majd jöhetnek a tojássárgák, a citrom reszelt héja és leve is. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd sűrűre. Amikor kész, húzd le a tűzről, és még melegen keverd hozzá a vajat.
4. A hab:
A tojásfehérjéket verd kemény habbá, majd több részletben add hozzá a cukrot és a citromlevet. Verd tovább, amíg fényes, sűrű habot kapsz.
5. Összeállítás és sütés:
A félig sült tésztára simítsd rá a langyos citromkrémet, majd kanalazd vagy habzsákból nyomd rá a tojáshabot. Told vissza a sütőbe 160 fokra, és süsd még kb. 5-10 percig, amíg a hab szépen megpirul a tetején.





