Ehet tojást a kutya

ehet tojást a kutya

A tojás kiváló táplálékforrás a kutyák számára, melyet biztonsággal fogyaszthatnak. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, magas fehérje- és zsírsavtartalma, amit kedvenceink épp úgy hasznosítani tudnak, ahogy mi emberek is.

A tojás akkor a legjobb, ha megbízható forrásból származó, egészséges, szabadtartású tyúkoktól származik. Ha kíváncsi vagy, hogy milyen finomságokat ehetnek még négylábú barátaink a tojáson kívül, olvasd el ezt a hasznos listát!

Miért előnyös a tojás a kutyáknak?

A kutyák megfelelő előkészítéssel a tojás minden részét megehetik és számos egészségügyi előnyt biztosítanak számukra a tojás különböző részei.

A tojás nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat szolgáltat az ebek számára. Gazdag vasban, folsavban, szelénben, zsírsavakban, fehérjében, bővelkedik A-vitaminban, B12-vitaminban, és riboflavinban.

Ezek a tápanyagok és a vitaminok hozzájárulnak a bőr és a bunda egészséges és fényes megjelenéséhez. A tojáshéj rengeteg kalciumot tartalmaz, segíthet az idősebb, ízületi gyulladásban szenvedő kutyákon, mert csökkenti az ízületi fájdalmat és javítja az állapotukat.

A tojáshéj emellett foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot is tartalmaz, illetve vasat, rezet, cinket és mangánt. Ezek a tápanyagot segítik az anyagcserét, támogatják az immunrendszert és az eb fejlődését.

A tojásfehérje kiváló aminosavforrás, elfogyasztását követően a kutya értékes fehérjékhez jut, melyeket az izmok építésére használhat fel. A kutyáknak vitaminokra és zsírsavakra is szüksége van, ezek pedig megtalálhatók a tojássárgájában.

A zsírsavak a tojássárgájában koncentrálódnak, felszívódás után sejtek építésére és fenntartására használja a szervezetük. A zsírsavak biztosítják a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is.

Milyen formában ehet a kutya a tojást?

A legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy a kutyákat főtt tojással célszerű etetni. Nem okoz különösebb problémát azt sem, ha kedvenced kap néhány falat rántottát vagy olyan főtt ételt, amiben tojás van.

A tojást olaj, só és fűszerek nélkül elkészítheted rántottaként vagy tükörtojásként is a kedvencednek. A nyers tojással etetést a BARF étrendet tartó kutyáknál beválhat.

Amennyiben nyersen kínálod a tojást, mindenképpen válassz megbízható forrásból származó, friss tojást. A rosszul tárolt, romlandó tojások a kutyára is veszélyesek lehetnek a szalmonella-fertőzés miatt, ami főként emésztőrendszeri tüneteket okozhat.

A nyers tojás hátránya lehet az is, hogy biotinhiányt válthat ki a kutyákban, mert megakadályozza az értékes vitamin felszívódását. Szerencsére a kutyák a tojás minden részét, így a fehérjét, sárgáját és a héját is fogyaszthatják. Utóbbit célszerű megőrölve az ételekhez adni, hogy véletlenül se sértse fel a kutya száját és emésztőrendszerét.

Összességében az a legbiztonságosabb, ha a kutyát főtt tojással eteted alkalmanként, vagy kiegészíted a kutyatápot némi apróra vágott főtt tojással.

Mennyi tojást ehet a kutya?

A tojás különleges csemege a kutyák számára. Egy átlagos tojás 60 kalóriát, 6 gramm fehérjét és 4 mg zsírt tartalmaz.

A tojásból adható mennyiség függ attól, hogy a kutyád milyen egészségügyi állapotnak örvend, mekkora a termete és mekkora az aktivitása. A tojást mindenképpen bele kel számolni a napi ételadag mennyiségébe.

A túl sok tojás fogyasztása a kutyáknál elhízáshoz vezethet, ezért nem szabad túlzásba vinni, inkább csak nasiként kínáld vele kedvencedet. Általában egy tojás elegendő a nagytestű kutyáknak naponta, kisebb kutyusoknak pedig 1/4 tojással lehet számolni.

Összefoglalás

A tojás bővelkedik fehérjében, és számos esszenciális amino- és zsírsavban, vitaminokban, köztük A- és B12-vitaminban, valamint folsavban, vasban, szelénben és riboflavinban. Számos jótékony hatást biztosít négylábú kedvenceink számára, például javítja a bőr és a szőr állapotát, erősíti a fogakat és a csontokat és könnyen emészthető.

A tojás biztonsággal beépíthető a kutya táplálékai közé csemegeként, hetente néhány alkalommal. A tojást főzve és sütve is kínálhatjuk a kutyának, ám nyersen ártalmas lehet a szervezetükre.

Legközelebb, amikor tojást készítesz, gondolj a kutyádra is és kínál meg őt a finom, vitaminokban és tápanyagokban gazdag ínyencséggel!