Habkönnyű rizsfelfújt

habkönnyű rizsfelfújt

Habkönnyű rizsfelfújt, egy népszerű desszert, ami egy tartalmas leves után főételként is megállja a helyét. És mitől lesz igazán habkönnyű a rizsfelfújt? Hát a tojástól vagyis a tojáshabtól!

A mazsola megosztó kérdés, hogy kerüljön-e a rizskochba vagy sem. Ha igazán habkönnyű rizsfelfújtat szeretnél készíteni, akkor jobb elhagyni, mert mazsola nélkül levegősebb lesz. De ha szereted, akkor rakhatsz bele, nem csak mazsolát, hanem például felkockázott aszalt sárgabarackot, vagy aszalt szilvát is.

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 liter tej
  • 2 dl víz
  • 1 csipet só
  • 1 db citrom héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 dkg mazsola (opcionális)
  • 5 db tojás
  • 5 dkg vaj

Tepsihez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Habkönnyű rizsfelfújt recept:

1 Tedd a rizst és a vizet egy vastag falú lábosba, melegítsd közepes hőfokon és folyamatosan kevergesd, míg a víz el nem forr.

2. Add a rizshez a tejet és a sót.

3. Főzd tovább a rizst időnként megkeverve, míg a rizs nagyjából fel nem szívja a tejet.

4. Keverd a rizshez a citromhéjat, vanília vionatot, cukrot és a mazsolát ha használsz, és pihentesd egy órát lefedve.

5. Ha kihűlt a tejberizs tedd át egy keverőtálba.

6. Válaszd szét a tojásokat.

7. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű vajjal.

8. Keverd a tejberizshez a vajas tojásos keveréket.

9. A tojásfehérjékből verj habot, és óvatosan keverd a rizses masszához, vigyázz rá, hogy ne törjön össze a hab, mert így lesz habkönnyű a rizsfelfújt.

10. Vajazz ki egy 18×30 cm-es tepsit, szórd meg zsemlemorzsával, és öntsd bele a hagyományos rizsfelfújt masszáját.

11. Tedd a rizskochot 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig, míg a teteje meg nem barnul.

A rizskochot porcukorral megszórva lekvárral tálald.

Összegzés
recipe image
Recept
Habkönnyű rizsfelfújt
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő