A tojásrántotta az egyik legnépszerűbb reggeli, amit nem csak egész tojásból lehet készíteni. A diétázók egyik kedvence a tojásfehérje rántotta.
Miért készítenek tojásfehérje rántottát?
A testépítők, sportolók körében gyakori a tojásfehérje rántotta készítése. A tojás egy jó fehérjeforrás, de a protein nagy része a tojás fehér részében található. Ezért csak a tojásfehérjét eszik meg, mert a tojássárgájában lévő zsír és koleszterin már nem férne bele az étrendjükbe.
Vannak olyan receptek, ahol csak a tojássárgáját kell felhasználni, és marad egy csomó tojásfehérje, amit szintén szeretnénk felhasználni. A maradék tojásfehérje felhasználásához jó módszer lehet a tojásfehérje rántotta készítése.
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- só
- kevés olaj
Tojásfehérje rántotta recept:
1 Válaszd szét a tojásokat és tedd a tojásfehérjéket egy tálba.
2. Add hozzá a sót, vagy egyéb fűszereket, és egy villával habard el, legalább fél percig habard, így lesz az állaga leginkább hasonló a hagyományos rántottához.
3. Melegíts egy kevés olajat egy serpenyőben. Ha diéta miatt készíted, akkor használhatsz tapadásmentes serpenyőt és készítheted zsiradék nélkül. A serpenyő közepesen legyen meleg.
4. Öntsd bele a tojásfehérjét úgy, hogy elterüljön a serpenyőben. Várj, míg kezd az alja kicsit megszilárdulni.
5. Vedd a hőfokot alacsonyra, és egy spatulával húzd a tojás a széléről a közepe felé, hogy a tetején lévő folyékony tojás is a serpenyő aljára érjen. Így folytasd a tojásfehérje rántotta sütését, míg el nem éred a kívánt állagot. Van, aki lágyabban, van, aki keményebben szereti.
Tippek a tojásfehérje rántottához
A csak fehérjéből készült rántotta nem lesz ugyanolyan finom, mint az egész tojásból készült. Ha zöldfűszerekkel ízesíted, vagy zöldségeket adsz hozzá, úgy finomabb lesz a végeredmény.
A jobb ízélmény, és a magas fehérjetartalom eléréséhez segíthet az a módszer, ha egész tojásokat és tojásfehérjéket vegyesen használunk a rántottához. Például két egész tojás mellé teszünk két maradék tojásfehérjét.