A Holstein szeletről a legtöbb embernek a menza jut az eszébe, pedig egy szuper, egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom étel.
Eredetileg borjúból készítették, de ma már legtöbbször karajból készül, vagy csirkemellből. A Holstein szelet nem más, mint egy natúr szelet tükörtojással a tetején. Ez az étel is jól mutatja, hogy egy szelet tükörtojás mennyit hozzá tud adni egyszerű ételhez, a tükörtojás sárgája mártásként is funkcionál ebben a receptben.
Fehérjében gazdag fogás, ha a hús liszt nélkül készül, és megfelelő köretet választunk hozzá, akkor a paleo és ketogén diétába is beilleszthető.
Akár tarjából is el lehet készíteni, de a tarja esetében a lisztes forgatást mindenképpen elhagynám.
Hozzávalók:
- 4 szelet karaj vagy csirkemell
- 4 db tojás
- só
- bors
- zsiradék a sütéshez (olaj vagy zsír)
- 4 evőkanál liszt (opcionális)
Holstein szelet recept:
1.Első lépésként a húst készítsd elő, a karaj vagy csirkemell szeleteket egy fólián keresztül klopfold ki kicsit.
2. Sózd és borsozd a húst.
3. Ha használsz lisztet, akkor tedd a lisztet egy laposabb tálba, és forgasd meg benne a hússzeleteket.
4. Tegyél egy evőkanál zsiradékot egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsd fel, és süsd aranybarnára a húsok mindkét oldalát. Gyorsan elkészül, pár perc. A megsült húst tálalásig tartsd melegen, takard le.
5. A Holstein szelethez még el kell készíteni a tükörtojásokat. Melegíts egy kevés zsiradékot, és szórd meg a serpenyő alját egy csipet sóval. Így kevésbé fog leragadni. Közepes lángon süsd meg a tükörtojásokat. A sütési idő attól is függ, hogy mennyire lágyra szeretnéd a sárgáját. A tükörtojást akár mikróban is elkészítheted.
6. Elkészült a Holstein szelet, helyezz a tányérra 1-2 szelet húst, és a tetejére a tükörtojást, és valamilyen köretet mellé. Párolt rizs, sült krumpli jól illik hozzá, de ha diétás fogást szeretnél akkor választhatsz salátát, zöldségköretet is.
Eredetileg a Holstein szelet tetejére szardellát és kapribogyót is tettek, de ezt manapság a legtöbb helyen kihagyják.