Vannak országok, mint például az Egyesült Királyság vagy az USA, ahol tojáslikőr nincs karácsony. Érthető a lelkesedés, hiszen ki ne szeretné ezt a krémes, édes italt, ami csak úgy itatja magát. Tojáslikőrt nem csak boltban lehet vásárolni, hanem házilag is el lehet készíteni. A házi készítésű tojáslikőr remek gasztroajándék lehet, akár csak a macaron.
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 6 db tojássárgája
- 15 dkg kristálycukor
- 1 vaníliarúd
- 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
- 2 – 2,5 dl rum vagy vodka
Tojáslikőr recept:
1 A tojáslikőr készítése nagyon hasonlít a madártej készítéséhez. Tedd egy lábosba a tejet, tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját és a szerecsendiót. Melegítsd fel a tejes keveréket, míg el nem kezd gőzölögni.
2. Közben a tojások sárgáját keverd simára a cukorral.
3. Kis sugárban, folyamatos keverés mellett öntsd a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz. Fontos a fokozatosság, és a folyamatos keverés, különben a tojássárgája kicsapódhat.
4. Keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és közepes lángon, kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.
5. Húzd le a lábost a tűzről és pihentesd pár percig.
6. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá az alkoholt.
7. Hűtsd ki, és töltsd sterilizált üvegekbe. Hűtőben tárold, és fogyasztás előtt rázd fel.
A tojáslikőrt krémes, sütemények készítéséhez is felhasználhatod, például készíthetsz mézeskalács tiramisut tojáslikőrrel.