Tojáslikőr recept

tojáslikőr recept

Vannak országok, mint például az Egyesült Királyság vagy az USA, ahol tojáslikőr nincs karácsony. Érthető a lelkesedés, hiszen ki ne szeretné ezt a krémes, édes italt, ami csak úgy itatja magát. Tojáslikőrt nem csak boltban lehet vásárolni, hanem házilag is el lehet készíteni. A házi készítésű tojáslikőr remek gasztroajándék lehet, akár csak a macaron.

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 2 – 2,5 dl rum vagy vodka

Tojáslikőr recept:

1 A tojáslikőr készítése nagyon hasonlít a madártej készítéséhez. Tedd egy lábosba a tejet, tejszínt, add hozzá a vaníliarúd kikapart magját és a szerecsendiót. Melegítsd fel a tejes keveréket, míg el nem kezd gőzölögni.

2. Közben a tojások sárgáját keverd simára a cukorral.

3. Kis sugárban, folyamatos keverés mellett öntsd a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz. Fontos a fokozatosság, és a folyamatos keverés, különben a tojássárgája kicsapódhat.

4. Keverd simára, majd öntsd vissza a lábosba, és közepes lángon, kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik. Azt vedd számításba, hogy miközben hűl, még sűrűsödni fog. Akkor jó, ha a fakanálon végig húzod az ujjadat, akkor a csík megmarad.

5. Húzd le a lábost a tűzről és pihentesd pár percig.

6. Folyamatos kevergetés mellett add hozzá az alkoholt.

7. Hűtsd ki, és töltsd sterilizált üvegekbe. Hűtőben tárold, és fogyasztás előtt rázd fel.

A tojáslikőrt krémes, sütemények készítéséhez is felhasználhatod, például készíthetsz mézeskalács tiramisut tojáslikőrrel.

Összegzés
recipe image
Recept
Tojáslikőr recept
Szerző
Publikálva
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
Értékelés
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)