Párizsi szelet egy kedvelt főétel, ahol a hús bundájában a tojás kapja a főszerepet.
A párizsi szelet panírja hasonlít a rántott hús panírjához, azzal a különbséggel, hogy nincs benne zsemlemorzsa. Így ez a recept akkor is jól jöhet, ha elfogyott otthon a prézli. A hasonlóság miatt sokan nevezik ezt az ételt „rántott párizsi szeletnek” vagy „rántott szelet párizsiasan”-nak.
Milyen húsból készítsük a párizsi szeletet?
A párizsi csirkemell és a párizsi karaj a legnépszerűbbek, de sertésszűzből és pulykamellből is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
- 8 szelet hús (sertéskaraj, csirkemell)
- 3 db tojás
- 15 dkg liszt
- só
- bors
- étolaj a sütéshez
Párizsi szelet elkészítése:
1.A hússzeleteket klopfold ki óvatosan.
2. Sózd és borsozd a hússzeleteket és hagyd kicsit állni.
3. Tedd egy edénybe a lisztet a bundázáshoz.
4. Tedd a tojásokat egy másik edénybe, sózd meg, és habard el őket.
5. Melegíts olajat egy serpenyőben vagy egy lábosban. A magasabb falú lábos azért kényelmesebb, mert kevésbé tud kifröccsenni az olaj. Jó bőven tegyél bele olajat, legalább 2 cm magasan.
6. A hússzeleteket forgasd meg először a lisztben, utána a tojásban, majd megint a lisztben és megint a tojásban.
7. Tedd a párizsi bundás húsokat az olajba és közepes lángon süsd aranybarnára mindkét oldalukat.
8. A megsült párizsi szeletet tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassa, és frissen tálald!
Párizsi szelet sütőben
Bár a párizsi szeletetet eredetileg olajban kell kisütni, sütőben is el lehet készíteni.
Ha sütőben akkor megsütni a párizsi szeletet, akkor a panírozáshoz használt tojásba keverj egy kevés olajat, így nem fog kiszáradni a hús.
A bepanírozott húsokat tedd olajjal kikent tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig, ha sertéshúsból készíted, annak több időre lehet szüksége, mint a csirkének.
Párizsi szelet tálalása
A párizsi szelethez jó köret a rizibizi, krumplipüré, sült krumpli, petrezselymes burgonya, kukoricás rizs.
Vannak, akik fokhagymás tejfölt is raknak a hús tetejére.