Tojássárgája cukorral egy retro édesség, aminél gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető receptet nem igazán lehet találni. Nagymama takarékos konyhájából származik, akár a maradék tojássárgáják felhasználásra is alkalmas és még gyógyításra is.
A tojássárgája cukorral nem csak Magyarországon népszerű, hanem Olaszországban is, egyes elméletek szerint az eredeti tiramisu receptje is innen ered, hogy a gyerekek gyakran ettek cukorral kikevert tojássárgáját, és később ezt keverték a mascarponéhoz.
Egyébként meg a művelet ismerős lehet, sok sütemény recept, például a piskóta is kezdődik azzal, hogy a tojássárgáját habosra kell keverni cukorral.
Hozzávalók:
- 1 db nyers tojássárgája
- 1-1,5 evőkanál kristálycukor
Tojássárgája cukorral elkészítése:
1 Válaszd szét a tojást, csak a sárgájára lesz szükség. Tedd egy pohárba.
2. Add hozzá a cukrot, és egy kanállal keverd, míg a cukor teljesen fel nem olvad benne, és kicsit ki nem habosodik.
3. Fogyaszd el jóízűen!
Tippek a cukros tojáshoz:
Csak friss tojásból készítsd el, és felhasználás előtt mosd meg jó alaposan a tojást!
Ha fokozni szeretnéd az élvezeteket, vaníliás cukorral is készítheted.
Vannak, akik kakaóport is kevernek hozzá.
Mire jó a nyers tojássárgája cukorral kikeverve?
Egyfelől egy gyors, finom édesség.
Másfelől meg a tojássárgáját cukorral torokfájásra, köhögésre is szokták használni. Állítólag az operaénekesek is alkalmazzák ezt a házipraktikát a hangszálaik, torkuk védelmére, gyógyítására.